وبلاگ معلومات زراعتی
معلومات زراعتی را اراه میکند

مقدمه                                                                                

بدون شك نام باغ‌هاي معلق در لست عجايب هفتگانه جهان را شنيده‌ايد، باغ‌هايي كه به صورت معلق در بابل قديم وجود داشته است. ماركوپولو هم در سفرنامه خود به جزيره هايي كه در برخي درياچه‌ها به صورت معلق حركت مي‌كردند ومملو از گل و نباتات  بودند اشاره كرده است اما به راستی چگونه ممکن است باغی معلق باشد و نباتات آن ریشه درخاک نداشته باشد.

امروزه به اين روش زراعت "هايدروپونيك" يا "زراعت بدون خاك" گفته مي‌شود كه در زمان‌هاي خيلي دور استفاده مي‌شد اما اكنون بعد از گذشت قرن ها دوباره ياد آن زنده شده است.

روش پرورش نباتات بدون خاك كه كشت آبي ناميده مي شود مدت هاست در فلسطين اشغالي مورد توجه قرار گرفته است ، در اين سرزمين به خاطر محدوديت منابع آب و خاك هاي زراعتي يافتن جايگزيني براي روش هاي زراعتي متداول مورد توجه است . طبق سنت مذهبي يهوديان در هر هفت سال يكبار زمين نياز به استراحت دارد فلذا در طول اين سال جوامع يهودي در فلسطين اشغالي بامشكل تأمين سبزيجات تازه روبه رو مي باشند . براي رفع اين مشكل آزمايش هاي عملي با روش كشت در سنگریزه در سال1952در كيبوتز هافتز-حيّم[1] شروع شد ، اگر چه اين روش در ابتدا به دلايل مذهبي معرفي گرديد ولي به زودي آشكار شد كه كشت آبي براي پرورش گل هاي زينتي و سبزيجات در شرايط خاص غالب در فلسطين اشغالي ممكن است اقتصادي باشد . در نقب[2]  ناحيه صحرايي فلسطين اشغالي ، زمين هاي زراعتي و آب شيرين كمياب است و آب در دسترس شور مي باشد . اين اميد وجود داشت كه روش كشت بدون خاك كه نياز به آب كمتري داشته و آب شور نيز مي تواند در آن مورد استفاده قرار بگيرد ، در توسعه منطقه موثر باشد .

توسعه روش هاي جديد و با صرفه اقتصادي به خصوص كشت در ريگ و پشم سنگ باعث گسترش كشت بدون خاك اقتصادي در بسياري از مناطق شده است . در حال حاضر بيش از 30فيصد بعضي از سبزيجات و گل هاي زينتي در فلسطين اشقالي با اين روش توليد مي شود . توسعه و شكوفايي مناطق بياباني درآينده اساسا‌ ً وابسته به روش هاي كشت بدون خاك خواهد بود .

 در مجموع در بسياري از كشورهاي جهان ، در مناطق خشك و در شرايط گل خانه اي شيشه اي حل مشكل نمكي بودن خاك سهم عمده اي درافزايش توليدات زراعتي خواهد داشت . ارتباط مستقيم با بسيار از مؤسسات زراعتي براي اجراي تحقيات و همچنين ارتباط با دهاقين و استفاده از تجارب آن ها ما را قادر خواهد ساخت تا با اين مشكل مقابله كنيم .

بستگی انسان به غذا طی قرون و اعصار از طریق خاک بوده است . خاک با تامین غذا امکان ادامه حیات و بقای وی را فراهم ساخته است . مهاجرتها ، جنگلهای قومي و دسته ای که در ارتباط و یا به خاطر دستیابی به سرزمینهای حاصلخیز صورت گرفته ودر راه آن انسانها جان خود را به مخاطره انداخته اند ، بهترین گواه این حقیقت و نشانه گویای از ارزش خاک برای انسان می باشد . خاك محلي براي استوار ماندن نبات و تكيه گاه آن است و همچنين محيطي مناسب براي رشد و فعاليت ريشه است. خاک مواد غذایی را از مواد معدنی و محتوی خود ، در اختیار نبات می گذارد و آب را ذخیره کرده برای استفاده نبات نگه می دارد و بالا خره چون منفذ و خلاء دارد ، ریشه در داخل آن پخش شده ، محیط عمل خود را گسترش می دهد و با مکانیزم خاصی تهویه نیز در محیط ریشه صورت می گیرد و بدین ترتیب تنفس ریشه ها ( جذب اکسیژن ) میسر می گردد . شناخت علمی جزئیات مسائل فوق نظیر انواع ، مقادیر و مکانیزم جذب مواد غذایی و نقش آب و بالاخره تنفس ریشه ها و غیره این امکان را فر اهم ساخت که تولید مواد گیاهی در لابراتوارها بدون استفاده مستقیم از خاک جامه عمل بپوشد . این شناخت نیز نظیر سایر دانشهای بشر از سیر تکاملی بر خوردار بوده و می باشد، به این ترتیب که ابتدا سبز شدن بذور در محیطهای مرطوب و بدون خاک مشاهده گردید و سپس در اواخر قرن نوزدهم با شناخت مواد غذایی زياد مصرف و بعدها نیاز به مواد کم مصرف و فراهم نمودن شرایط تهویه مناسب در محلولهای غذایی بطور مصنوعی دوره کامل تولید از مرحله سبز شدن تا مرحله ميوه دهي و مرگ از نظر علمی در حوالی سالهای 1930 ـ 1920  امکان پذیر اعلام گردید .


نوشته شده در تاريخ 89/03/21 توسط سهيل اميري
.: Weblog Themes By Blog Skin :.

اسلایدر